
February 27, 2024 
 

FAQs RELATED TO FEBRUARY 2024 PER DIEM CHANGE  

 

• What has changed?  
o Effective February 6, 2024, the lodging and per diem amounts for meals will follow the 

rates set by the federal U.S. General Services Administration (GSA) instead of rates set 
by the State of Illinois.   These rates are specific to the geographic area to which you are 
traveling and are typically higher than the rates allowed by the State of Illinois in the 
past. 

o SIU will still be based on the Quarter System for computing the allowance for days or 
fractions thereof (Administrative Code Section 3000.500).  (This means that the 75% on 
first and last day of travel listed on the GSA Charts does not apply to SIU travelers.)  Each 
quarter shall be 6 hours commencing at midnight, 6:00 am, noon, and 6:00 pm.)  The 
traveler shall be allowed one fourth of the allowance for each period of 6 hours of 
fraction thereof.  In order to calculate the quarterly rate, take the M&IE (Meals and 
Incidental Expense) total for your location and divide by 4.   Be sure to include departure 
and arrival times in the itinerary section of the Travel Expense Voucher so that we can 
verify per diem calculations.    

o Nothing has changed with the travel voucher process itself except that traveler must 
attach a copy of the GSA per diem rates for the location(s) to which he or she is 
travelling to the Travel Expense Voucher.   

o If the lodging rate (before taxes) exceeds the GSA lodging rate, the traveler must  
complete a Lodging Exception Request and attach it to the Travel Expense Voucher.  
 These “exceptions” are reported quarterly to the Higher Education Travel 

Control Board (HETCB) for review. 
 If the HETCB has additional questions regarding the exception, the traveler will 

be contacted. 
 The traveler will not be asked to repay the overage unless the HETCB denies the 

exception request. 
 

• Do I have to pay the difference if my hotel costs more than the federal per diem?   
o The traveler will not be asked to repay the overage unless the HETCB denies the 

exception request. 
 
• What are Incidentals? 

o Incidental expenses include (but are not limited to) fees and tips given to porters, 
baggage carriers, hotel staff, and staff on ships. 

o The federal GSA meals and incidentals rate includes $5 for incidentals per whole day.  
We do NOT need to know how this is used and no receipts are required for incidentals.   

o A traveler is entitled to the incidental portion of meals and incidentals even if all meals 
are provided.   

 
• If meals are provided, how much do I deduct from the per diem? 

o Breakfast includes a hot meal only.  A continental breakfast does not need to be 
deducted. 

https://www.gsa.gov/travel
https://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/080/080030000E05000R.html
https://eforms.siu.edu/siuforms/forms/acp0403.pdf
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o See the GSA Meals & Incidental Breakdown shown below.  Locate the daily meals and 
incidentals rate in the left column and deduct the corresponding meal(s) which were 
provided. 

    

 

• What if someone takes two days to travel back?  
o Traveler will receive a full day of per diem for the first night of the return trip.  Per diem 

rates will be based on the location where the traveler spends the night.  Per diem 
amounts for the date of return to Headquarters will be adjusted by the time (quarter) at 
which the traveler returns.   

 
• Did meals and lodging for international travel change? 

o No changes were made to international travel.  
 

• Does time of departure or arrival affect per diem? 
o Yes.   While we are adopting the federal GSA per diem rates, SIU will still calculate per 

diem based on the Quarter System outlined in the Administrative Code Section 
3000.500.   

 
• Are taxes and tips included in the Meals and Incidental expense rate? 

o Yes, the meals and Incidental expense rate does include taxes and tips in the rate, so 
travelers will not be reimbursed separately for those items.   
    

• How do I determine the meal allowance for a day trip that is less than 18 hours and does not 
include an overnight stay? 

o According to the Administrative Code Section 3000.510, rates for breakfast and dinner 
will be the same as the GSA per diem rates for the location to which the individual 
traveled. 

o Breakfast is payable when an employee is on travel status and leaves headquarters or 
residence (if reporting directly to the destination) at or before 6:00 am.  

o Lunch is not a reimbursable expense.   
o Dinner is payable when an employee is on travel status and arrives back at headquarters 

or residence (if reporting directly from destination) at or after 7:00 pm.  For employees 
commencing travel after close of business but before 6:30 pm, dinner reimbursement is 
allowed if the traveler would not be eligible for per diem. 
         

• What if the hotel refuses to honor the federal per diem rate? 

https://www.gsa.gov/mie
https://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/080/080030000E05000R.html
https://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/080/080030000E05000R.html
https://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/080/080030000E05100R.html
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o Hotels are not required to honor the federal per diem rate.  It is each property’s 
business decision whether or not to offer the rate.  If the rate they offer is higher than 
the lodging per diem allowed by the GSA rate schedule, the traveler must submit a 
Lodging Exception Request and attach it to the Travel Expense Voucher.  

o The same applies if the hotel offers a “GOV” rate that is higher than the federal per 
diem rate.  It is the traveler’s responsibility to know the federal per diem 
reimbursement rates and should not assume a GOV rate is the same as the federal per 
diem rate. 
 

• What if I have multiple destinations? 
o We will use the location where the traveler spends the night to determine which per 

diem rate to use. 
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